Skip to content

Zašto ugradbeni hladnjaci imaju lošiji energetski razred?

  • Blog

Pogledaj ponudu ugradbenih hladnjaka

Ugradbeni hladnjaci obično imaju niži energetski razred u usporedbi s samostojećim hladnjacima iz nekoliko razloga:

Dizajn i prostor

Ugradbeni hladnjaci su dizajnirani da se uklope u kuhinjske elemente i ormariće. Kako bi se postigao takav dizajn, često se mora žrtvovati prostor za izolaciju i ugradnju komponenti. Manji prostor za izolaciju može dovesti do većih gubitaka topline i povećane potrošnje energije.

Ventilacija

Ugradbeni hladnjaci često su smješteni u kuhinjske elemente s ograničenim protokom zraka. Nedostatak pravilne ventilacije može povećati temperaturu oko hladnjaka, što dovodi do veće potrošnje energije jer hladnjak mora raditi s većom snagom kako bi održao željenu unutarnju temperaturu.

Tehnološki kompromis

Ugradbeni hladnjaci ponekad mogu zaostajati u primjeni najnovijih tehnologija energetske učinkovitosti koje se koriste u samostojećim hladnjacima. Proizvođači često usmjeravaju svoje napore na razvoj i unaprjeđenje energetske učinkovitosti samostojećih modela, dok se ugradbeni modeli možda manje fokusiraju na te aspekte.

Trošak

Ugradbeni hladnjaci često imaju sofisticiraniji dizajn i prilagođene značajke kako bi se uklopili u kuhinjski interijer. Ti dodatni dizajnerski elementi i prilagodbe mogu povećati cijenu proizvodnje. Kako bi se održala konkurentnost na tržištu, proizvođači mogu odabrati manje skupe komponente ili tehnologije, što može rezultirati nižim energetskim razredom.

Važno je napomenuti da ovi razlozi nisu uvijek primjenjivi na sve modele ugradbenih i samostojećih hladnjaka. Postoje i visoko energetski učinkoviti ugradbeni hladnjaci dostupni na tržištu. Pri odabiru hladnjaka, preporučljivo je provjeriti energetsku oznaku koja pruža informacije o energetskoj učinkovitosti uređaja i usporediti različite modele prije donošenja odluke.

Znate li da su od 2021. godine nove energetske oznake za većinu kućanskih uređaja?